Vreme de opt zile, condeie iscusite ale culturii și spiritualităţii românești au scris pe blogul „Deus meus in te confido” gânduri dedicate Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2014, pornind de la apoftegma Fer. Vladimir Ghika „M-am făcut catolic ca să fiu un ortodox mai bun”. Ortodocși, catolici și un protestant au „citit” în acest gând o posibilă cale de înfăptuire a acelui „ca toţi să fie una” (In 17,21) propovăduit de Cristos Domnul, al cărui vrednic ucenic a fost avva Vladimir. Am propus acest proiect mânată de dorinţa de a pipăi în contemporaneitatea noastră urmele spiritualităţii sale vii, verticale, făcătoare de pace și de iubire, complet eliberată de povara cruntă a superiorităţii automântuitoare, spiritualitate respirată prin toţi porii, iar nu doar propovăduită, făcând corp comun cu întreaga existenţă a prinţului preot și martir Vladimir Ghika (1873-1954). Pilda sa de asumare interioară a acestei unităţi între Apus și Răsărit are a ne chema pe toţi creștinii la acea mărturisire întru iubire, iar nu întru ideologie a credinţei noastre într-o Persoană a cărei iubire ne-a mântuit pe toţi, indiferent de confesiunea căreia îi aparţinem și de care, prea des, ne folosim tocmai pentru a porni, oximoronic, cruciade împotriva iubirii.
Cu ce am rămas din meditaţiile citite? Ortodoxia și catolicismul sunt „convingeri pe care unii le pot numi diferite, alții complementare” (Pr. Francisc Ungureanu). „Pentru cine s-a obișnuit să privească cele două cuvinte ca determinări strict de natură confesională într-o continuă dialectică, într-o frământată antiteză şi într-o improbabilă compatibilitate, aforismul [lui Ghika] vine să ofere fascinaţia eclesiologiei Bisericii celei Una şi nedespărţite” (Pr. Eduard-William Fârtan). „Când folosim cuvintele «catolic», «ortodox», le cunoaștem în general semnificația, măcar pe cea mai uzuală. Dar se strecoară poate ceva – între gând și sentiment – de tipul «numai noi avem / numai eu am credința adevărată» sau «numai noi aducem cultul plăcut lui Dumnezeu». Sau, de altă parte, «numai noi avem/numai eu am credința întreagă, în totalitate, răspândită pe tot globul». Și când ne referim la «ceilalți», nu străbate oare niciodată un sentiment de «tabăra cealaltă»? (Maria Francisca Băltăceanu). „Îngrijorător de mulți însă dintre cei care își închipuie că mărturisesc creștinismul au drept centru de greutate propria persoană – de unde rezultă felurite specii de activism, înrudite cu cel practicat de partidelor politice, iar nu cu discursul tradiției creștine patristice. Activiști ortodocși, catolici, (neo)protestanți etc. – îi întâlnim zilnic pe stradă, în biserici și mănăstiri, în media, în spațiul virtual. La polul opus există mărturisitorii autentici, cei care sunt gata să-și sacrifice totul pentru iubirea întru Hristos” (Marius Vasileanu). „Migraţia de la prezent către începuturi, când creştinismul respira cu toţi plămânii e posibilă doar pentru aceia care reuşesc să treacă de diviziunile pe care timpurile, politicile şi hermeneutica măruntă, dar laborios prefabricată, au reuşit să ni le pună în cârcă” (Pr. Iulian Budău SJ). „Un ortodox bun în niciun caz nu este, nu poate fi cineva indiferent, nu poate fi pasiv și mecanic, lăsându-se purtat de o simplă inerție religioasă ori de o searbădă apartenență moștenită; nu poate fi căldicel, nu se mulțumește cu puțin, doar cu cele exterioare, cu simplele gesturi sau practici deprinse neimplicat, nu rămâne doar cu ceea ce știe despre Dumnezeu din auzite doar, ci este, neîndoielnic, unul în căutare, în conștiința permanentă că «pe Dumnezeu trebuie să-l cauți mereu, mai ales după ce l-ai găsit», după cum spunea Monseniorul” (Pr. Cristian-Vladimir Langa). „Confesiunile noastre nu sunt concurente. Discreția este veșmântul convertirii. Vorbăria este opusul rugăciunii și creșterii duhovnicești. Aproapele nostru nu-i câmpul de luptă al încăpățânării mărturisitoare” (Pr. Constantin-Valer Necula). Căci, „până la urmă cui folosește a spune că ești drept-credincios fără acea dragoste cu impact universal, mai presus de fire, care se face pentru toți călăuză în noapte și oază în pustiul vieții?” (Andrei Pătrîncă).
Consider că nu există o încheiere mai potrivită a acestui proiect decât un gând al Papei Francisc, care poate funcţiona ca leac smerit și eficace pentru toate posibilele noastre cutremurări ecumeniste: „Avem nevoie să ne amintim mereu că suntem pelerini, călătorim împreună. În acest scop trebuie să ne încredinţăm inima tovarășului de drum fără suspiciuni, fără neîncrederi şi să privim înainte de toate la ceea ce căutăm cu toţii: pacea pe chipul unicului Dumnezeu” (Evangelii Gaudium, 244).
© „Vladimir Ghika, un catolic ortodox” este un proiect Claudia Stan, „Deus meus in te confido” (Ps 25,2).
Presă:
„Avem nevoie să ne amintim mereu că suntem pelerini, călătorim împreună. În acest scop trebuie să ne încredinţăm inima tovarășului de drum fără suspiciuni, fără neîncrederi şi să privim înainte de toate la ceea ce căutăm cu toţii: pacea pe chipul unicului Dumnezeu” Sunt convinsa ca odata si odata Dumnezeu ma va lumina intru totul cu harul Sau si fie ca rugaciunea noastra sa fie dusa la tronul Sau ceresc prin acest slujitor, Fer.Vladimir, ca toţi creștinii sa ajunga la acea mărturisire întru iubire. Multa pace si har tuturor!
Sa dea Domnul cum zici, sora Viorica!
Frumoase cuvinte insa din pacate sunt doar vorbe. Revin cu o intrebare postata pe alt blog la care nu am primit raspuns.
De vreme ce apostolii au pornit sa cucereasca lumea doar cu hainele pe ei si cuvantul ca unica arma, cum se justifica folosirea fortei de catre Biserica Catolica? Nu ti se pare o aberatie ca un papa sa se foloseasca de inchizitie ca instrument de crestinare si un altul sa isi ceara scuze pentru atrocitatile comise de aceasta, amandoi fiind infailibili atunci cand lamuresc problemele de credinta? Jeanne d’Arc a fost considerata posedata si arsa pe rug iar apoi vine un papa si o sanctifica? Din dragoste frateasca, sub patriarhul Ioan al XI-lea Vekkos, monahii din Athos care nu au fost de acord sa jure credinta papei au fost decapitati, inecati sau arsi in propriile manastiri de catre oamenii imparatului si ai patriarhului ( care erau prolatini ) cu sprijinul si acordul trimisilor papei? Asta ca sa nu mai vorbim de persecutiile indreptate impotriva tuturor crestinilor necatolici. Daca papii sant infailibili de ce apar asemenea contradictii? Daca nu poti gresi de ce sa urmasul tau cere iertare?
Papa spune ca e loctiitorul lui Iisus dar cine este el sa ii judece pe altii? Nici Iisus nu a judecat ci a iertat cu o conditie NU MAI PACATUI. Nu a spus nimic de bunatate sau toleranta. Deci cum te poti mantui daca nu renunti la pacatul tau?
Iisus a spus EU SUNT CALEA ADEVARUL SI VIATA, deci un ateu ori cineva care nu crede ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu nu se poate mantui indiferent cat de bun este. Evreii spun ca Iisus a fost un blasfemiator, musulmanii il numara intre profeti dar cel mai mare pentru ei e Mahomed. Dumnezeu este unic dar adevarurile sunt mai multe.
Papa Francisc e inteligent, charismatic si tot ce vrei. Dar atata timp cat pretinde ca e capul bisericii e cazut in erezie. Atata timp cat pretinde ca Dumnezeu e unul dar fiecare credinta e cu adevarul ei e cazut in erezie. Iisus nu a plecat in vacanta, ca sa aiba nevoie de un inlocuitor care sa fie adulat si aplaudat, care iti iarta pacatele cu o indulgenta?
Uite ce spune Pavel in Epistola către Galateni.
„7. … sunt unii care vă tulbură şi voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos.
8. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema!
9. Precum v-am spus mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit – să fie anatema!
10. Căci acum caut bunăvoinţa oamenilor sau pe a lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aş plăcea însă oamenilor, n-aş fi rob al lui Hristos.
11. Dar vă fac cunoscut, fraţilor, că Evanghelia cea binevestită de mine nu este după om;
12. Pentru că nici eu n-am primit-o de la om, nici n-am învăţat-o, ci prin descoperirea lui Iisus Hristos.”
Unirea bisericilor, atata timp cat nu implica renuntarea la adaosurile facute dupa placul oamenilor e cadere in erezie. Papa capul bisericii in locul lui Iisus este erezie ( apropo, scrie pe undeva ca Petru era sef peste apostoli!?) Unire bisericilor sub palaria catolica este cea mai mare erezie.
Probabil ca o sa imi stergi comentariul sau o sa imi raspunzi ceva despre aia care isi considera credinta superioara. Eu iti raspund dinainte:
„13. Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află.
14. Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află.
15. Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.
16. După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?
17. Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.
18. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.
19. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
20. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte.
21. Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
22. Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut?
23. Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea.
24. De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi la îndeplineşte asemăna-se-va bărbatului înţelept care a clădit casa lui pe stâncă.
25. A căzut ploaia, au venit râurile mari, au suflat vânturile şi au bătut în casa aceea, dar ea n-a căzut, fiindcă era întemeiată pe stâncă.
26. Iar oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi nu le îndeplineşte, asemăna-se-va bărbatului nechibzuit care şi-a clădit casa pe nisip.
27. Şi a căzut ploaia şi au venit râurile mari şi au suflat vânturile şi au izbit casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare.” Matei cap.7
Personal, nu cred ca sunt chemata sa pun etichete, sa ridic prima prima piatra, sa traiesc in dezbinare bazata pe o ura istorica. Sunt chemata sa iubesc. Si cum e iubirea? „Iubirea este îndelung răbdătoare, iubirea este binevoitoare, nu este invidioasă, iubirea nu se laudă, nu se mândreşte. Ea nu se poartă necuviincios, nu caută ale sale, nu se mânie, nu ţine cont de răul [primit]. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură” (1Cor 13,4-7). Daca am aflat cum e iubirea (si cum nu e), atunci vreau sa raman in Domnul, in iubire, fiindca, „intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, de veti avea iubire unii pentru altii” (In 13,35). Ucenicii adevarati sunt chemati sa fie spirite mari, asa cum spune pr. Iulian Budau, in cadru lacestui proiect: „Spiritele mici migrează, aşa, din floare-n floare şi nu produc miere. Spiritele mari migrează şi ele: dinspre suprafaţă spre profunzimi, dinspre opinie spre certitudini existenţiale, dinspre siguranţa unei doctrine învăţate pe de rost spre incertitudinea credinţei în realitatea fundamentală a vieţii Celui de Nepătruns. Spiritele mărunte drămuiesc minute, cele mari transcend istoria”. (https://klaudiastan.wordpress.com/2014/01/21/pr-iulian-budau-sj-vladimir-ghika-un-catolic-ortodox-spiritele-mari-transcend-istoria/). Domnul cu tine, sora/frate Minionita!
NB: Finalmente, optiunea e intre piatra si iubire. Dar, indiferent de alegerea facuta, noroc ca, vorba Mons. Ghika, „nu exista noroi care sa poata astupa stralucirea iubirii”.
Eu nu pun la indoiala ceea ce simti sau gandesti. Departe de mine sa te judec pentru ca sunt o pacatoasa. Eu am intrebat care este explicatia pentru lucruri care nu au nimic de-a face cu dragostea si nu iti pot fi imputate tie dar sunt o parte a istoriei bisericii pe care o consideri depozitara de adevar.
Eu nu fac decat sa intreb cat adevar poate salasui intr-o biserica ce propovaduieste anumite invataturi dar in practica intreprinde actiuni contrare acestora? Si vorbesc despre biserica in ansamblul ei nu despre anumite persoane privite izolat.
Daca o sa citesti toata epistola catre corinteni o sa vezi ca dragostea e cea mai importanta insa fara credinta si nadejde este cam un zero barat in fata lui Dumnezeu. Unde e dragostea de aproape cand lichidezi pe cineva fiindca nu e de acord cu tine, cand spui ca focul il va purifica de pacate, ori ca nu e pacat sa ucizi un necredincios?
Masea schisma nu are la baza o ura istorica ci ambitia patriarhilor Romei de a fi mai presus decat ceilalti, incalcand randuiala apostolilor.
Cata aroganta iti trebuie sa te autointitulezi vicar al lui Iisus, loctiitor al Sau?
Conciliul al 2-lea Vatican a spus ca papa e om dumnezeiesc si dumnezeu omenesc. Cum poate un crestin sa accepte asemenea aberatie?
Cum poate un crestin afirma ca cea mai desavarsita dintre femei, Fecioara Maria, a fost zamislita in acelasi fel ca Iisus, Fiul lui Dumnezeu?
Prima si cea mai mare obligatie a noastra e sa il iubim pe Dumnezeu si sa Ii ascultam cuvantul, nu sa il interpretam asa cum ne convine sau asa cum considera altii ca ar trebui sa sune, nu sa ajustam credinta ca sa fim pe placul celorlalti.
Si singurul mod in care unirea bisericilor poate fi acceptata e intoarcerea la adevarul initial oricat de incomod, discriminant si inapoiat ar putea suna in urechile omului modern.
Cat despre partea spiritele mari si mici suna intr-adevar foarte bine citatul tau, insa nu putem fi toti spirite mari. Eu sunt un spirit mic, ca un paduche in fata maretiei lui Dumnezeu, si probabil ca orice Sfant Parinte sau duhovnic din ortodoxie ti-ar spune acelas lucru despre el. Asa ca vanitatea mea e mai mult decat satisfacuta pentru ca ma pun in acelasi rand cu ei.
Draga sora, am raspuns pe celalalt topic la eroarea pe care vad ca o preiei (nu e vina ta, doar a „sistemului”:) ): „Cum poate un crestin afirma ca cea mai desavarsita dintre femei, Fecioara Maria, a fost zamislita in acelasi fel ca Iisus, Fiul lui Dumnezeu?”. Nu stiu ce crestin afirma asta, dar unul catolic in niciun caz. Ca sa te convingi, te invit sa citesti documentul oficial prin care Biserica Catolica a proclamat aceasta dogma: http://www.papalencyclicals.net/Pius09/p9ineff.htm
Confuzia obisnuita este specificata si pe orthodoxwiki: http://orthodoxwiki.org/Immaculate_Conception
Biserica este sfanta, dar este alcatuita din oameni pacatosi (care se smeresc cu pacatele lor, nu doar afirma pe la toate colturile „sunt in pacatos”, dar cand vine vorba de smerenie, ridica prima piatra!). Papa Ioan Paul al II-lea ii raspundea asa unui tanar care ii spunea ca Biserica e plina de pacatosi, de oameni rai etc: „Da, fiule, asa este. Noroc ca in Biserica asta e loc si pentru sfinti ca tine si pentru pacatosi ca mine”.
Pace si bine! Si mantuire intru adevar!
@ „M-am făcut catolic ca să fiu un ortodox mai bun”.
Luati si voi exemplu si faceti-va ortodocsi , PETRU A FI CATOLICI MAI BUNI !
Un catolic adevarat si deplin este unul ortodox, dupa cum un ortodox dupa voia Domnului este unul catolic. Pace si bine, frate!
O sintagma diplomata dar neadevarata . Faceti-va ortodocsi la propriu si nu veti regreta .
Frate Marin, eu nu l-am vazut niciodata pe Isus sa vesteasca evanghelia ca impunere si nu ca propunere. Oare de ce noi, oamenii, transformam vestea cea buna in ideologie si vorbim atat de mult despre El si atat de putin cu El? In incheiere, un text al lui Andrei Plesu care imi place mult si care reflecta perfect cele spuse mai sus: http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/crestinism-necrestinesc. Spicuiesc doar atat: „Intîlnesc supărător de des creştini care se răfuiesc, drapaţi în suficienţă dogmatică, cu cei care nu le cîntă în strună sau care nu le recunosc îndreptăţirea. […] Au dreptate… şi îşi savurează impudic convingerea că au dreptate, că „îl au pe Dumnezeu“ de partea lor, că, la sfîrşitul vremurilor, se vor uita la tine de sus, din fotoliul de orchestră al unui Paradis rezervat cuminţeniei lor militante şi apropiaţilor lor”.
@Oare de ce noi, oamenii, transformam vestea cea buna in ideologie
Unii fac asta , numai ca de ortodoxie nu se poate spune ca ester ideologie , ci credinta adevarata , vestea buna adusa de Hristos .
Cat despre andrei plesu , personal nu am incredere in el si cam tot ce spune ma lasa indiferent ; probabil nu a asimilat din evanghelii decat pasajele care sunt conforme cu gandirea lui , si probabil nu le-a citit niciodata pe cele in care Iisus mustra carturarii dar ii apreciaza pe oamenii simpli dar sinceri .
Mult prea multe diplomatie si interpretari personale false imbracate in „cuvinte frumoase” care dilueaza mesajul real al evangheliei , caci in fond Hristos a venit sa aduca si sabie in lume ; cum as putea sa fiu sensibil la limbajul modernist care contrazice fundamental invataturile sfintilor parinti ??? Nu pot accepta in ruptul capului ca acestia care si-au sacrificat vietile in slujba lui Hristos au gresit , pe cand imbuibatii modernisti din zilele noastre ,ghiftuiti de macaruri si bauturi fine, care nu au postit o zi in viata lor ,vin sa ne vesteasca adevaruri din vilele si masinile lor luxoase .
Aceste specimene cu pretentii de telectuali nu vad alta directie decat aceea a criticarii vietuitorilor traditionali in Hristos ; sa-i lase pe saracii crestini ce se nevoiesc in pace , ca nu le aduc nimic cu criticile lor .
In fine , sunt nevoit sa remarc ca din pacate , comentariul tau de mai sus ,la care iti raspund acum nu are totusi legatura cu comentariul meu anterior .
Frate Marin, unde e prea multa certitudine, e instalare in „fotoliului de orchestra din rai” care avem impresia ca ni se cuvine, ba chiar ca ne este rezervat, si in care nu vor avea loc niciunul dintre aceia care nu sunt de acord cu noi. O condescendenta pe care Isus nu o avea, dimpotriva. El i-a iubit neconditionat si nu i-a judecat pe cei cu vile si masini luxoase (v. Zaheu, v. centurionul Corneliu) si nici nu i-a dispretuit din inaltimea postului si rugaciunii lui pe cei mai putin nevoitori (in sensul acesta, am o pilda favorita din Pateric: https://klaudiastan.wordpress.com/2014/04/05/cum-postim-32-postul-autentic-se-cunoaste-dupa-roadele-spirituale/ Cu alte cuvinte, vorba lui Arsenie Papacioc, sa avem grija cand e tipic, tipic si la inima nimic…)
Iti recomand cu caldura sa-l citesti pe Plesu (e o conditie fundamentala pentru a avea dreptul sa-l critici). Cele doua carti ale lui despre parabole si ingeri merita sa fie studiate in orice facultate de teologie.
Nu m-ar fi deranjat plesu , daca ar fi inteles trairea crestina si ar fi practicat-o . El incearca cumva prin vorbe mestesugite pe care inzestrarea sa intelectuala data de Dumnezeu i le puna la indemana sa critice . Or eu consider ca nu are acest drept , atunci cand constat ca nu a inteles o iota din trairea autentic ortodoxa . El bate campii cu fotoliile din rai de care are impresia ca ortodocsii sunt siguri , pe cand acestia pun in practica rugaciunea isihasta care zice „Doamne Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine PACATOSUL ” si practica asceza , faptele bune si smerenia zi de zi .
Personal cred ca un taran analfabet dar credincios si cu inima curata are mult mai multa trecere in fata Lui Dumnezeu decat fariseul de plesu , contrar fata de opinia plesului care se straduieste sa dea vina pe prost fiindca e prost si sa-l ridice in slavi pe inteligent ca si cum ar fi meritul sau .
Recunosc ca nu l-am citit pe plesu , dar cred ca e mult mai util sa citesc din sfintii parinti .
Cat despre post , la abecedarul ortodoxiei se invata ca postul fizic trebuie dublat de o traire duhovniceasca pe masura , orice ortodox stie asta .
Frate Marin,
Spui ca nu l-ai citit pe Plesu, in schimb ii pui eticheta de fariseu. Isus nu punea etichete, iar tipul acesta de comportament denota ca e usor sa vorbim DESPRE EL demagogic si populist, pe forumuri, la adapostul anonimatului si al autoindreptatirii noastre (by the way, daca cele spuse aici te reprezinta, de ce nu iti dai numele adevarat, care este Sandu Mirel? nu asa e corect si crestineste? ce, Isus vorbea anonim sau pe fata?). Ceea ce e mai greu e sa vorbim CU EL si sa-l vestim lumii dupa aceasta vorbire, nu dupa mintea, prejudecatile si obstinatiile noastre inchizitoriale. Si imi permit sa iti citez un preot care mi-a fost indrumator spiritual: „Prima greseala in viata spirituala este aceea ca punem etichete. In momentul in care pui eticheta nu mai esti preocupat de iubire, ci de judecare”. Apoi, a pune etichete negative unui persoane ca Plesu, de la caldurica comoda a anonimatului, nu denota decat ceea ce insusi dl Plesu spune: „Trebuie, oricum, să ai ceva greutate când înjuri intelectuali de primă mărime. Să reprezinți ceva. Altfel, comiți o simplă mitocănie”. („“Din vorbă în vorbă. 23 de ani de întrebări și răspunsuri”, Humanitas, București, 2013, p. 48).
Eu ma opresc aici. Din respect fata de sfantul Vladimir, fata de dl Plesu si fata de ortodoxia frumoasa, netalibana si necondescendenta. Iti urez pacea inimii, fiindca, vorba lui Vladimir Ghika (un catolic cu adevarat ortodox), „nu exista noroi care sa poata astupa stralucirea iubirii”. Si-ti urez sa vina vremea ca dincolo de certitudinile tale certe, sa intelegi ca Isus nu era „deranjat” de nimeni care nu gandea ca el. Pe el nu l-au „deranjat” vamesul si nici samariteanul. Pe cine ne luam noi de model cand suntem „deranjati” de cei care nu sunt (si pe care vrem sa-i facem cu sila) asemenea noua?
Chiar nu vroiam sa sune ca o eticheta , era parerea mea despre plesu . Acest om , daca traia ortodoxia ar fi trebuit sa se exprime cu mai mult respect fata de credinciosii care o practica ; cum mai vine el de la inaltimea celor 150 de kilograme spirituale ale sale sa dea sfaturi duhovnicesti celor caliti de posturi si privegheri duhovnicesti (printre care nu ma socot a fi si eu) …
@ daca cele spuse aici te reprezinta, de ce nu iti dai numele adevarat, care este Sandu Mirel?
Cele spuse aici ma reprezinta si da , numele meu e sandu mirel , cel de pe buletin . Numele meu de botez e marin , identitatea mea crestina asta e , asa ca mi se pare corect ca ca sa-mi semnez comentariile astfel , nu-i nici un ascunzis .
Raman deranjat in continuare de plesu , cineva trebui sa spuna un cuvant si in apararea crestinilor care mai au „indrazneala” sa isi apere credinta , sustinand ca e singura adevarata ; ce-o fi asa mare aberatie sa crezi ca exista un singur adevar ???
@”celor caliti de posturi si privegheri duhovnicesti (printre care nu ma socot a fi si eu)”…
Cum ziceam mai inainte, din Pateric:
Zis-a un bătrân: „Şezând eu cândva aproape de alt bătrân, a venit la dânsul o fecioară, grăind: «Părinte, am postit doi ani, doar a şasea zi mâncând pâine şi am învăţat pe de rost Testamentul cel Vechi şi cel Nou. Ce-mi mai lipseşte să fac?» I-a răspuns bătrânul: «Şi care este roada acestora la tine? Făcutu-ţi-s-a ocara ca cinstea?» Zis-a aceea: «Nu!» «Paguba ta o socoteşti ca pe o dobândă sau pe străini ca pe rudeniile cele după trup sau lipsa ca îndestularea?» Iar ea i-a zis: «Nicidecum!» I-a răspuns bătrânul: «Nici n-ai postit câte şase zile, nici n-ai învăţat de de rost Testamentul Vechi şi Nou, ci te înşeli pe tine însăţi. Mergi de acum şi începe a lucra, că nimic nu ai dobândit»”
Si, vorba sfantului Papa Ioan Paul al II-lea, raspunzandu-i unui tanar care reprosa Bisericii ca nu e alcatuita din oameni perfecti (ca el): „Fiule, noroc ca Biserica asta e destul de mare si pentru sfinti ca tine si pentru pacatosi ca mine” 🙂
In anul cel nou iti doresc, frate, toate cele bune: calire in Iubire, smerenie si lepadare de sine ca la Pateric!
Tocmai d-aia trag nadejde ca s-o gasi in Biserica vreun locsor , prin vreun ungher , prin vreun coltisor si pentru un ticalos ca mine . Si ocara pot sa o accept (se poate vedea in comentariile mele de pe internet ca nu am raspuns la ocara si jigniri) , dar un lucru trebuie – nu pot sa accept cand tot felul de plesi ocarasc alti crestini .
De ce? Isus a fost ocarat. De ce, vorba lui Steinhardt, noi vrem mereu Taborul, dar nu Golgota? De ce pildele sfintilor sunt bune si frumoase numai in carti, nu si in viata noastra? Si la ce ne foloseste calirea in posturi si privegheri daca la ocara raspundem cu ocara? What happed to „a intoarce si celalalt obraz”:)?
what hapened , maybe
Ei bine , eu nu ma bucur ca Iisus a fost ocarat . Nici cand alti crestini sunt ocarati .
What happened, forgive the rush…
Nu sa ne bucuram ca Isus a fost ocarat, ci ca noi il putem imita in suportarea cu rabdare a ocarilor. De aceea spune pilda din Pateric ca postul si alte nevointe sunt inutile daca nu ne duc la smerenia de a „ni se face ocara ca cinstea”. In plus, o chestiune pe care nu ai sesizat-o si nu ai inteles-o (nici nu aveai cum daca nu l-ai citit) e ca Plesu nu vorbeste despre crestini, ci de aceia care fac „gesticulatie religioasa” maimutarind crestinismul si lansand impresia ca acesta, Plesu nu e nicidecum impotriva crestinilor (ar fi absurd sa deducem asta din scrierile si gandirea lui), ci impotriva „carturarilor si fariseilor” vremurilor noastre care confunda porunca iubirii cu o suma de practici aritmetice prin care ne putem automantui, ca si cum harul n-are nicio contributie, important e ca noi suntem drept-maritori, drept-postitori, fata de samaritenii si vamesii care sunt vai de mama lor, pe langa noi, astia frumosii, desteptii, modestii si devreme acasa…
„Cei care cred că cred ilustrează tipul de derapaj pe care părintele Andrei Scrima îl numea „ortopraxie“. Sînt sîrguincioşii „gesticulaţiei“ religioase, cei care se simt „în ordine“ pentru că pontează birocratic la oficierea liturghiei, mănîncă de post şi se roagă doar „cu buzele“ (Matei, 15, 8). Cei care spun toată ziua „Doamne, Doamne!“ (Matei, 7, 21) şi se socotesc îndreptăţiţi, pe baza zelului lor exterior, să capete un fotoliu de orchestră în rai. Cei care sînt siguri de mîntuirea lor şi privesc condescendent spre semenii lor mai puţin norocoşi. Evident, credinţa care nu devine şi un mod de a fi, care nu-şi practică premisele, care nu participă la viaţa comunitară nu depăşeşte nivelul speculaţiei intelectuale şi al „gratuităţii“ estetizante. Dar credinţa care se epuizează în ritualism bigot şi superstiţie coregrafică nu e mai puţin lovită de vacuitate. Credinciosul „instalat“ confortabil în credinţa sa, credinciosul care nu mai are întrebări, drame, griji sufleteşti, stupori şi incertitudini e un simplu funcţionar bisericesc, a cărui suficienţă, al cărui „sedentarism“ spiritual pot fi exasperante pentru Dumnezeu însuşi (cf. Isaia, 1, 11-15)”.
Daca tu in textul asta, de pilda, regasesti vreo critica la adresa crestinilor autentici, atunci problema nu e la Plesu, pentru ca el nu critica ortodoxia, ci ortopraxia ca maimutarire a ortodoxiei: https://klaudiastan.wordpress.com/2011/10/17/andrei-plesu-%E2%80%9Ecei-ce-cred-si-cei-ce-nu-cred%E2%80%9D/
Ocara adresata mie pot sa o suport , si sper sa pot si obrazul sa-l intorc , dar , oricat m-as stradui nu pot intoarce obrazul altui crestin daca as vrea ; de aceea sunt total impotriva ocararii vreunui crestin ( si cand spun crestin , da-mi voie , chiar daca voi fi etichetat taliban sau fundamentalist , sa ma refer la ortodox ) . Si sunt total impotriva ocararii oricarui om , nu numai a crestinilor .
Cand am citit „“Intîlnesc supărător de des creştini care se răfuiesc, drapaţi în suficienţă dogmatică, cu cei care nu le cîntă în strună ” , am intalnit cuvantul crestin . Cu siguranta sau poate preponderent plesu ii aduna aici si pe ortodocsi . Consider aberant ca cineva sa critice ortodoxul care isi proclama credinta ca fiind singura adevarata .
Eu cred ca aceste afirmatii ar trebui sa ne puna pe ganduri, nu sa ne scandalizeze. Sa ne punem intrebarea daca asta vrea Isus de la noi, „suficienta dogmatica” sau iubire.
Spui ca nu etichetezi. Dar oare nimic din aceasta afirmatie a ta nu este etichetare: „Acest om, daca traia ortodoxia ar fi trebuit sa se exprime cu mai mult respect fata de credinciosii care o practica ; cum mai vine el de la inaltimea celor 150 de kilograme spirituale ale sale sa dea sfaturi duhovnicesti celor caliti de posturi si privegheri duhovnicesti (printre care nu ma socot a fi si eu)…”? CAre dintre noi are vreun barometru al credintei altuia? Si chiar daca l-am avea, cine ne indreptateste sa i-o masuram altuia decat noua insine? Oare asa ar cataloga Isus pe unul care i se pare ca „nu ii canta in struna”? Oare un crestin adevarat face separatii din astea: uite-te si la grasanul ala cum nu se ridica la inaltimea calirii mele duhovnicesti? Vamesul si fariseul in templu rings a bell? Il parafrazez pe papa Leon XIII, în enciclica Immortale Dei („un stat laic care nu persecută este de preferat unui stat religios care o face”) si spun: prefer un ateu onest decat un crestin care crede ca mantuirea lui sta in posturi aprige si sutele de metanii si nu in practicarea iubirii. Adica il prefer, de departe, pe vamesul din templu fariseului…
Sunt cativa ani de cand mai trimit cate un comentariu pe acest blog , si am ajuns la acel moment in care trebuie sa spun : suficient .
M-am saturat sa interpretezi aproape de fiecare data la extrem comentariile mele . Imi ajunge ,mi s-a facut lehamite .
Eu , FARISEUL marin , bineinteles ca fac poarte din talibanii fundamentalisti ai ortodoxiei care nu stiu ce-i aia dragostea crestineasca , care daca as putea i-as obliga pe neortodocsi sa treaca la ortodocsi , JUDEC si sunt extremist si etichetez, bineinteles.
Dar acum trebuie sa pun punct .M-am saturat de cate ori ai vazut paiul din ochiul meu. M-ai judecat aproape de fiecare data la extrem avand impresia ca stii ce si cum gandesc si ca ma cunosti – trebuie sa spun cu mana pe inima ca doar ai aceasta impresie . Nu ma cunosti absolut deloc si nu stii cum gandesc , nu ai de unde stii tu daca in cugetul meu are loc dragostea pentru Dumnezeu si aproape , si e cel putin o impolitete sa afirmi ca practic un crestinism gol , adica lipsit de dragoste .
Am vazut atata dragoste de la tine pentru mine in comentariile tale incat am ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa mai particip la vreo discutie pe aici .
@ “M-am saturat sa interpretezi aproape de fiecare data la extrem comentariile mele . Imi ajunge ,mi s-a facut lehamite “. Oare prin interpretare la extrem a comentariilor tale din trecut te referi la dezaprobarea de catre mine a convingerii tale ca planeta Pamant se afla in centrul universului ?
@ “Eu , FARISEUL marin , bineinteles ca fac poarte din talibanii fundamentalisti ai ortodoxiei care nu stiu ce-i aia dragostea crestineasca , care daca as putea i-as obliga pe neortodocsi sa treaca la ortodocsi , JUDEC si sunt extremist si etichetez, bineinteles.”
Imi cer sincer iertare ca am interpretat gresit cuvintele tale: “Faceti-va toti ortodocsi” ca un indemn de trecere la ortodoxie. La fel, nu era indemn de trecere la ortodoxie si nici etichetare negativa nici un comentariu de-al tau mai vechi, care spunea: “Ti-e teama ca imi voi face adepti dintre catolici ? Eu unul nu prea cred ca aceasta varianta sa aiba succes , cred ca aveti inimile mult prea impietrite”… Si pentru ca tot ai inceput sirul tau de commenturi la acest subiect cu Fer. Ghika, iti citez din textul scris pentru acest proiect de Pr. Prof. Necula pentru acest proiect (e profesor la seminarul ortodox din Sibiu, dar sigur, nici el nu stie ce spune, de vreme ce nu e in linia talibana…): “Confesiunile noastre nu sunt concurente. Discreția este veșmântul convertirii. Vorbăria este opusul rugăciunii și creșterii duhovnicești. Aproapele nostru nu-i câmpul de luptă al încăpățânării mărturisitoare”.
Imi cer iertare ca am interpretat gresit cuvintele tale: “Cum mai vine el de la inaltimea celor 150 de kilograme spirituale ale sale sa dea sfaturi duhovnicesti celor caliti de posturi si privegheri duhovnicesti (printre care nu ma socot a fi si eu) “… Ai dreptate, asta nu e judecata si dispret, si nici elitism spiritual prin comparare cu altii. Si n-are nicio legatura cu „unii care credeau în sinea lor că sunt drepţi şi-i dispreţuiau pe ceilalţi” (Lc 18,9).
Si da, iarasi ai dreptate, postarile de pe blogul tau nu au nimic fundamentalist si nici taliban, dupa cum nu au nimic de felul asta nici gruparile de extrema-dreapta care pestilentiaza forumurile autointitulate ortodoxe si care degenereaza in manifestari ale “iubirii crestine”, precum calugari care ii invata pe copii salutul nazist (http://www.catavencii.ro/copiii-romani-invata-salutul-nazist-la-biserica/) si calugarite care intoneaza “Sfanta tinerete legionara” (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8318642-video-maicute-manastirea-petru-voda-canta-parintelui-justin-parvu-sfinta-tinerete-legionara-protest-oficial-centrului-pentru-monitorizarea-combaterea-antisemitismului.htm)
@ “M-ai judecat aproape de fiecare data la extrem avand impresia ca stii ce si cum gandesc si ca ma cunosti – trebuie sa spun cu mana pe inima ca doar ai aceasta impresie . Nu ma cunosti absolut deloc si nu stii cum gandesc , nu ai de unde stii tu daca in cugetul meu are loc dragostea pentru Dumnezeu si aproape , si e cel putin o impolitete sa afirmi ca practic un crestinism gol , adica lipsit de dragoste .” Nici tu nu il cunosti pe dl Plesu. Si nici nu stii cum gandeste (ca nu l-ai citit). Si nu stii daca in cugetul lui are loc dragostea pentru Dumnezeu. In conditiile acestea, nu crezi ca e o impolitete parerea ta?
@ “Am vazut atata dragoste de la tine pentru mine in comentariile tale incat am ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa mai particip la vreo discutie pe aici”. Ce te poti astepta de la o catolica decat la ce e mai rau? Si de ce te simti obligat sa participi, de vreme ce pare destul de evident ca eu sunt imposibil de convins (ca sa te citez, “am inima impietrita”) ca soarele se invarte in jurul pamantului si ca ceea ce mediul virtual autohnton se afirma a fi ortodoxie nu e altceva decat violenta, xenofobie, antisemitism, intoleranta, superstitie, obscurantism si foarte multa incultura teologica si duhovniceasca (or, v. Steinhardt: “Pentru cine este inzestrat cu darul intelegerii, prostia – macar de la un anume punct incolo – e pacat”). Ortodoxia adevarata e blandete si dragoste, si frumos, mult-mult frumos. Ortodoxia e eleganta si inteligenta smerita a lui Schememann, Lossky, Evdokimov, Zizioulas, Teofan Zavoratul si nu injuraturile si superioritatea confesionala si personala exhibate pe forumurile gen sacciv, apologeticum , razboi intru cuvant si alte asemenea propovaduitoare de dejectii. Ortodoxia e rugaciunea inimii, e Rubliov si sfintii din toate gulagurile lumii asteia, nu frustratii care dau cu pietre de la adapostul anonimatului pe forumuri. Ortodoxia e Patericul, Filocalia si Pelerinul Rus. Ortodoxia e Dostoievski si marile intrebari existentiale “rusesti”. Si ortodoxia romana e pr. Paulin Lecca, pr. Benedict Ghius, pr. Andrei Scrima, pr. Nicu Steinhardt, nu Daniel Corogeanu, Daniel Ciobotea si infractorii in sutana. Ortodoxia romaneasca e smerenia mangaietoare a ctitoriei pentru copii a pr. Tanase de la Valea Plopului, nu megalomania scabroasa a betoanelor Catedralei Mantuirii Neamului. Ortodoxia asta frumoasa, buna, calda (adica in linie cu evanghelia) o iubesc din toata inima. Si eu si dl. Plesu (care critica derapajele si aberatiile, nu frumosul si adevarul ortodoxiei).
In incheiere, frate Marin/ Tutenes/Mirel, nu ca ai fi judecat si ca ai avea cumva vreo problema de felul asta (calit fiind de posturi si privegheri), dar tare mult imi place pilda asta din Pateric si simt nevoia sa ti-o impartasesc:
“Un părinte duhovnicesc numit Veniamin, când o persoană care venea la el pentru spovedit vorbea numai despre alţii şi-i judeca pe fraţii săi, îl trimitea pe «penitent» să se corecteze şi să-şi schimbe atitudinea.
Cel mai simplu călugăr dionisiatan, bătrânul David, spunea vizitatorilor săi despre judecare:
– Fiţi atenţi, nu spuneţi că persoana aceea face aşa şi cealaltă face aşa. Dacă faceţi astfel, pierdeţi harul lui Hristos. Chiar dacă vedeţi o persoană comportându-se ca un măgar, să n-o judecaţi. Iubeşte-l pe semenul tău aşa cum te iubeşti pe tine însuţi. Aceasta e ceea ce Hristos ne spune să facem.”
NB: Pe Cristos nu magarul l-a rastignit (ala l-a incalzit in iesle si la purtat pe umerii lui catre Ierusalim), ci oamenii. Aia plini de certitudini definitive, radicale si irevocabile (cine care cum e si nu e) si siguri nevoie mare pe dreptatea credintei lor.
@ Oare prin interpretare la extrem a comentariilor tale din trecut te referi la dezaprobarea de catre mine a convingerii tale ca planeta Pamant se afla in centrul universului ?
Nu ma refer la asta dar cred ca nu mai are vreun rost sa spun la ce ma refer .
@ Imi cer sincer iertare ca am interpretat gresit cuvintele tale: “Faceti-va toti ortodocsi” ca un indemn de trecere la ortodoxie.
Chair erau un indemn , aici ai interpretat corect .
@ “Ti-e teama ca imi voi face adepti dintre catolici ? Eu unul nu prea cred ca aceasta varianta sa aiba succes , cred ca aveti inimile mult prea impietrite”…
Imi mentin afirmatia ; asa gandesc eu despre voi sincer , ai prefera sa mint ?
@ iti citez din textul scris pentru acest proiect de Pr. Prof. Necula pentru acest proiect (e profesor la seminarul ortodox din Sibiu, dar sigur, nici el nu stie ce spune, de vreme ce nu e in linia talibana…)
Nu inteleg de ce ma pui pe mine intr-o linie talibana , nu am facut niciodata ceva comparativ cu ce fac talibanii . Aia ucid la propriu si-i martirizeaza pe crestini , eu am spus doar ce cred , uneori mai dur poate dar ma repet , ai prefera sa mint ???
Mi se pare la extrem sa ma compari cu un taliban .
@ (http://www.catavencii.ro/copiii-romani-invata-salutul-nazist-la-biserica/) si calugarite care intoneaza “Sfanta tinerete legionara” (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8318642-video-maicute-manastirea-petru-voda-canta-parintelui-justin-parvu-sfinta-tinerete-legionara-protest-oficial-centrului-pentru-monitorizarea-combaterea-antisemitismului.htm)
Nu inteleg de ce asociezi astea cu mine , nu am absolut nici o legatura si nici nu aprob in vreun fel fenomenul , din contra …
@ si nu injuraturile si superioritatea confesionala si personala exhibate pe forumurile gen sacciv, apologeticum , razboi intru cuvant si alte asemenea propovaduitoare de dejectii.
Nu am legatura cu astea decat daca nu ma incluzi la alea care propovaduiesc dejectii .
@ Ortodoxia e eleganta si inteligenta smerita a lui Schememann, Lossky, Evdokimov, Zizioulas, Teofan Zavoratul
Tocmai de aceea ma ghidez dupa vorbele Sfantului Teofan Zavoratul :
„La inceput , exista o singura Biserica, a carei credinta era cea adevarata .Apoi , a venit ispita .Ca urmare, prin sofisticaria lui,papa de la Roma s-a indepartat de Biserica si de adevarata credinta . Aceasta e prima treapta a caderii in minciuna si intuneric.”
…………………………………………………………………………………………………………………..
„Adevarul curat , neschimbat si mantuitor al lui Dumnezeu nu se gaseste nici la catolici, nici la protestanti , nici la anglicani, nici la predicatorul dumneavoastra .
El este cuprins numai in invatatura adevaratei Biserici , adica a Bisericii Ortodoxe ”
…………………………………………………………………………………………………………………..
„Catolicii , care s-au desprins primii din Biserica , au impresia ca adevarul se afla la ei .”
Sfantul Teofan Zavoratul – Cum sa vorbim cu ereticii
Ce facem , luam de la sfinti doar ce ne convine ???
@ Si ortodoxia romana e pr. Paulin Lecca, pr. Benedict Ghius, pr. Andrei Scrima, pr. Nicu Steinhardt, nu Daniel Corogeanu, Daniel Ciobotea si infractorii in sutana.
L-am citit pe Steinhardt si in mare parte imi place , pacat ca a cazut in ecumenism .
Cat despre ciobotea si infractorii , BOSV din care fac parte nu are nici o legatura cu ei , de ce imi spui mie asta , aia nu sunt ortodocsi oricum ci ecumenisti .
@ megalomania scabroasa a betoanelor Catedralei Mantuirii Neamului.
Insasi ideea de „mantuire a neamului” e neortodoxa .
@ In incheiere, frate Marin/ Tutenes/Mirel, nu ca ai fi judecat si ca ai avea cumva vreo problema de felul asta (calit fiind de posturi si privegheri)
Nu inteleg de ce tot insisti pe asta , eu am spus exact opusul , anume ca nu sunt din aceia caliti in posturi si privegheri .
@ venea la el pentru spovedit vorbea numai despre alţii şi-i judeca pe fraţii săi
Ei bine , eu nu-i consider pe catolici fratii mei , acestia nu pot fi decat ortodocsii . Pe catolici ii incadrez la aproapele meu .
Desigur , judecatile de valoare pe care le-ai emis mai sus despre mine , cat si de la alte comentarii , nu sunt exagerate si nici duse la extrem .
Asa ca te-ai gandit tu sa ma compari si cu un magar , ca de , ma port ca unul . Nu-i nici o problema . Oarecum ma asteptam dupa ce prin intermediul vorbelor lui plesu m-ai incadrat la categoria nimeni , ca mi-as fi permis sa-l injur , desi nu as fi vreun intelectual sau , ma rog , nu repezint eu stiu ce .
3 observatii totusi :
1 numai intelectualii au dreptul moral sa injure alti intelectuali
2 neintelectualii sunt niste „nimeni” ( nu sunt si ei chip si asemanare a lui Dumnezeu , deci isi merita epitetul)
3 eu gandeam mai degraba ca-l critic pe plesu nu ca-l injur , dar desigur asta e o exagerare din partea mea , caci , la urma urmei practic injuratura in mod frecvent .
Acestea fiind zise . iti doresc o zi frumoasa Claudia !
@ „Asa ca te-ai gandit tu sa ma compari si cu un magar , ca de , ma port ca unul .” Ai luat-o ad personam fara sa citesti pana la capat. Magarul era de bine. Eu imi doresc sa fiu magarul despre care ziceam. 😉 E unul dintre targeturile vietii mele spirituale.
@ „Ei bine , eu nu-i consider pe catolici fratii mei , acestia nu pot fi decat ortodocsii . Pe catolici ii incadrez la aproapele meu .” Magistral. Asta spune tot.
Pace si bine, fratele meu!
@ Magarul era de bine. Eu imi doresc sa fiu magarul despre care ziceam. 😉 E unul dintre targeturile vietii mele spirituale.
Ba am citit pana la capat , dar chiar daca as vrea nu pot fi magarul care l-a icalzit pe Iisus in iesle si nici cel care l-a purtat la Ierusalim . Asa ca te rog sa imi explici si mie care a legatura intra magarul din pilda batranului David si mine , caci din ce am inteles eu , pilda fiind ca raspuns la comentariul meu mi se adresa , comportamentul meu fiind asemenea al celui unui magar . Asta am inteles eu , asa ca te rog frumos sa imi explici ce ai vrut sa spui tu .
@ @ “Ei bine , eu nu-i consider pe catolici fratii mei , acestia nu pot fi decat ortodocsii . Pe catolici ii incadrez la aproapele meu .” Magistral. Asta spune tot.
Da , spune tot . Aproapele e cel din pilda samariteanului milostiv .
Am inteles ca pe mine m-ai incadrat la talibani ortodocsi .
Dar @ “La inceput , exista o singura Biserica, a carei credinta era cea adevarata .Apoi , a venit ispita .Ca urmare, prin sofisticaria lui,papa de la Roma s-a indepartat de Biserica si de adevarata credinta . Aceasta e prima treapta a caderii in minciuna si intuneric.”
…………………………………………………………………………………………………………………..
“Adevarul curat , neschimbat si mantuitor al lui Dumnezeu nu se gaseste nici la catolici, nici la protestanti , nici la anglicani, nici la predicatorul dumneavoastra .
El este cuprins numai in invatatura adevaratei Biserici , adica a Bisericii Ortodoxe ”
…………………………………………………………………………………………………………………..
“Catolicii , care s-au desprins primii din Biserica , au impresia ca adevarul se afla la ei .”
Sfantul Teofan Zavoratul – Cum sa vorbim cu ereticii
, ce vei face , il vei pune si pe Sfantul Teofan Zavoratul in aceeasi categoria , aia cu talibanii ???
I rest my case, frate Marin. Iti urez mantuire sigura si ortodoxa! 😉
Am inteles ca ai spus ce ai avut de spus , totusi te rog sa imi spui ce te-am rugat fata de chestia aia cu magarul .
Mai reciteste. Lucrurile sunt clare si fara echivoc. Te preocupa nu pilda in sine, ci nu care cumva sa fi zis ceva rau de tine. Daca n-ai inteles, repet: era de bine.
Lighten up, bro! Hai sa-ti zic un banc:
Cica un protestant ajunge in rai. Si il duce Sf. Petru sa-i prezinte locul. Pe o pajiste inverzita vede niste budisti care se rugau.
Protestantul, scandalizat, il intreaba pe Sf. Petru:
– Pai noi stim ca astia sunt pagani! Ce cauta ei in rai?
– Dumnezeu are alte socoteli decat oamenii.
Mai incolo, niste musulmani care isi faceau rugaciunea pe covoras.
– Pai astia nu erau si ei pagani?
– Dumnezeu are alte socoteli decat oamenii.
Mai incolo niste evrei, recitau Tora.
– Extraordinar! Pai astia l-au omorat pe Isus! Ce cauta ei aici?
– Dumnezeu are alte socoteli decat oamenii.
La un moment dat ajung la un fel de fortareata, fara usi, fara ferestre, complet baricadata, din care nu se putea vedea nimic in afara.
– Si acolo? Acolo cine mai sunt? intreaba protestantul.
Si Sf. Petru ii raspunde:
– Acolo sunt catolicii si cu ortodocsii, care cred ca doar ei se mantuiesc!
Lighten up, bro! 🙂
@ Te preocupa nu pilda in sine, ci nu care cumva sa fi zis ceva rau de tine. Daca n-ai inteles, repet: era de bine.
Ba uite ca ma preocupa si una si alta . Pilda e buna , dar tu ai spus-o intr-un context anume . Te mai rog inca odata sa-mi explici .
La banc chiar nu am ras , dar am tras urmatoarea concluzie – ortodocsii si catolicii care cred ca doar ei se mantuiesc ajung in iad , dar protestantul care zicea de budisti si musulmani ca sunt pagani si era scandalizat ca evreii l-au omorat pe Hristos se mantuieste cumva !!! Iar concluzia de la final e geniala , Sfantul Petru nu a fost nici catolic nici ortodox !!!
Lighten up! 😉 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂