Spusele Monseniorului rezonează adânc înlăuntrul meu și mă provoacă să-mi amintesc de experiența personală a convertirii la Cristos. M-am născut și am crescut în Muntenia, acolo unde prezența altor confesiuni decât cea majoritară era aspru sancționată social. În Sibiu, am fost uimit să constat că bisericile erau pline, iar a face parte dintr-o altă denominație nu mai era considerată o crimă. Treptat, am descoperit frumuseţea şi tăria credinţei în fraţii mei din alte confesiuni, catolice sau protestante.
…
ANDREI PĂTRÎNCĂ (n. 1981), de confesiune evanghelic-baptist, este medic specialist psihiatru, consilier analitic-existențial, autor al cărții de reflecții ecumenice „Am vreo valoare în lume”, implicat în dialogul interconfesional din Sibiu.
Ilustraţie din albumul de gravuri cu comentarii realizat de Vladimir Ghika, „Les Intermèdes de Talloires” (1924).
© „Vladimir Ghika, un catolic ortodox” este un proiect Claudia Stan, „Deus meus in te confido” (Ps 25,2). Textul integral al acestei meditaţii, în volumul „Vladimir Ghika, un catolic ortodox”, Editura ARCB, București, 2014.
Domnule Andrei Patrinca, nu mai inteleg nimic… scrieti ca ;;M-am facut catholic,sa fiu un orthodox mai bun. Nedumerirea mea este complexa; Nu stiti mai nimic despre catolicism; despre ortodoxism; ce tot duceti lumea in eroare?! cred ca sunteti prea tanar si nehotarat.
@Aurelia Bebelea, nu m-as hazarda sa spun ca Andrei nu stie „mai nimic despre catolicism si ortodoxism”. (Doamne ajuta sa nu stim niciunii nimic despre ortodoxism, ci doar despre ortodoxie 😉 ). Va grabiti cu concluziile. Ati auzit de Vladimir Ghika? Lui ii apartine afirmatia pe care dumneavoastra i-o atribuiti lui Andrei. Pentru edificare, cititi, va rog si restul postarilor din acest proiect („Vladimir Ghika, un catolic ortodox”), mai ales doua postari care clarifica bine unele aspecte etimologice mai putin cunoscute: https://klaudiastan.wordpress.com/2014/01/19/pr-dr-eduard-william-fartan-vladimir-ghika-un-catolic-ortodox-orthodoxis-atque-catholicae-fidei-cultor/ si https://klaudiastan.wordpress.com/2014/01/25/maria-francisca-baltaceanu-vladimir-ghika-un-catolic-ortodox-o-postfata-in-cheie-semantic-teologic-spirituala/
Multumim de vizita pe blog! La buna reauzire, intru speranta, credinta si dragoste, iar nu intru ideologie si „-isme”!
Multumesc mult! 🙂
Doamna Claudia Stan, ma simt datoaresa dau o explicatie: in primul rand sa-i cer scuze D-lui Andrei; adevarat ,am citit in graba si tot din graba am reactionat… Anterior acestui fapt, pe pagina D-lui Andrei, prinre alte comentarii, I-am adresat si eu o intrebare: stiti ce semnificatie are iconostasul? D-l Andrei mi-a raspuns: nu cunosc iconostasul de la ortodocsi… am simtit , sa ma intrb: cine nu cunoaste istoria DOMNULUI ISUS, de la nastere pana la inaltare? asta reprezinta icoanele pentru ca pe vremea aceea, lumea nu stia sa scrie; sa citeasca. Apostolul Luca ,era pictor si a pictat chipul DOMNULUI ISUS si cele cate s-au petrecut….Daca dv. credeti ca am gresit spunand acestea, va rog, cu respect,sa-mi spuneti si mie.Eu sunt un om simplu, care nu stiu prea multe si din acest motiv, caut si eu sa mai invat cate ceva de la oameni pregatiti. Momentan, locuiesc in America,am fost la biserici catolice, la multe alte biserici si sunt multe de invatat; toate au multe in comun… si un lucru este real: TOTI SUNTEM FRATI! SUNTEM COPIII LUI DUMNEZEU!
Asta e tot ce conteaza: suntem frati! Amin, amin.