Ieri s-a întâmplat ceva ce nimeni nu putea să prevadă. Nici măcar cineva din grupul de suport al copiilor bolnavi de cancer din „Marie Curie”, care se află în contact zilnic cu realitățile etajului 5, Oncologie. Adelina Bonea, fetița cu leucemie mieloblastică părăsită de mamă în spital, a fost „returnată” de spital, ca un colet poştal fără valoare, unei persoane din familia mamei, într-o comună din județul Constanța. Se pare că, în tot timpul acesta în care ea stătea singurică în spital, s-au făcut demersuri pentru decăderea din drepturi a mamei şi se pare că autoritățile au încredințat-o pe Adelina unei rude (nu avem încă date exacte, dar din câte se ştie este vorba de o mătuşă). Asta ar putea fi motiv de bucurie (în sfârşit, Adelina are o familie!), dacă n-ar fi de mâhnire.

1474683_734189173277604_137932437_n

Avem informații concrete că familia naturală a Adelinei este înclinată mai mult spre dobândirea unor foloase materiale asociate stării ei grave de sănătate (pensia de handicap şi indemnizația de de însoțitor), decât spre bunăstarea ei. Dovadă stă faptul că această persoană din familie care o obținut plasamentul Adelinei nu s-a interesat niciodată de ea, nu a vizitat-o niciodată în spital, după cum nu a vizitat-o nimeni, în afara îngerilor păzitori din grupul de suport. Cât este de plauzibil este ca o persoană care ia un copil în plasament să nu vină niciodată să se intereseze de el în spital şi să îl lase să vină singur cu salvarea pe un drum atât de lung?

În plus, avem un caz concret recent în Oncologia de la etajul 5, în care Ionuț (acum trecut în lumea îngerilor), bolnav de cancer osos, cu mâna dreaptă amputată, a fost părăsit în spital de mamă şi încredințat de Protecția Copilului unei rude, care nu a făcut niciodată nimic pentru el decât să îl abandoneze şi ea în spital, la mila străinilor, continuând să încaseze drepturile lui băneşti, până ce el a murit, cu câteva luni în urmă.

IMG_0006

Mi se rupe sufletul când mă gândesc cum o fi călătorit Adelina aseară, singurică, cu o salvare care trebuie să i se fi părut atât de străină şi de neprimitoare, către necunoscut… Un copil singur, foarte bolnav, pe care, de fapt, nu-l vrea nimeni. Teoretic, ea ar trebui să se întoarcă la „Marie Curie” la finele lui decembrie, pentru ultima cură de citostatice. Dacă nici aceasta nu va îmbunătăți câtuşi de puțin starea ei de sănătate, singura ei salvare va fi transplantul medular.

Aseară, câțiva îngeri păzitori îşi puneau problema să o ia pe Adelina la ei acasă, orice, numai să nu se întoarcă într-un loc în care nimănui nu-i pasă de ea: şi a fost frumos că nimeni nu a refuzat să o ia acasă pe Adelina, toată lumea a spus „da” la prima strigare, fără nicio ezitare.

Uneori pare că cei care fac răul sunt mai mulți şi mai puternici decât cei care fac binele. Ei, şi ce? N-a zis Isus: „Nu te teme, turmă mică?” Pare că răul e mai puternic decât binele şi asta te ispiteşte să te descurajezi şi să capitulezi. Maica Tereza: „Întotdeauna când faci binele, vei avea parte de oprelişti, de necazuri, de rău. Nu contează, tu continuă să faci binele”. Ceea ce e sigur şi verificat de experiență e ca binele este întotdeauna mai greu de făcut decât răul. E mult mai greu să lupți decât să te dai bătut. Noi rămânem de partea binelui, oricât ar fi de greu. Şi ne rugăm ca Dumnezeu să ne îngăduie să o ajutăm în continuare pe Adelina şi pe alți copii asemenea ei.

NB: Binele implică transparență şi onestitate. Cum această campanie de ajutorare desfăşurată de subsemnata a vizat-o exclusiv pe Adelina, mi se pare firesc să vă țin la curent îndeaproape cu situația ei.

În clipa aceasta, eu nu văd decât trei opțiuni pentru gestionarea banilor strânşi pentru ea, opțiuni pe care vi le prezint cu rugămintea de a alege fiecare din voi, cei care ați donat, una din ele:

  1. Putem păstra toți banii şi toate obiectele adunate până acum până la finele lui decembrie – începutul lui ianuarie, când vom şti mai multe despre ultima cură de citostatice şi eventuala programare la transplant. Atunci, donatorii vor putea decide dacă doresc:
    1. returnarea banilor şi obiectelor (în cazul în care nu o mai putem ajuta pe Adelina);
    2. redirecționarea donațiilor către alții copii în dificultate din proiectul Alături de copiii bolnavi de cancer din Spitalul „Marie Curie” (pe care vă reamintesc că îl puteți urmări pe Facebook).
  2. Putem returna imediat, fără niciun comentariu, suma integrală donată, precum şi toate obiectele, persoanelor care optează pentru asta, deoarece au aderat strict la cauza Adelinei.

V-aş fi extrem de recunoscătoare dacă v-ați exprima opțiunea voastră cât mai curând, printr-un comentariu pe blog sau printr-un email trimis pe adresa: klaudiastan@yahoo.com şi/sau aangelescu@gmail.com.

Dacă aveți alte sugestii şi idei, le primim cu drag. La fel ca şi rugăciunea şi gândul vostru bun pentru Adelina, pentru toți copiii bolnavi şi pentru cauza noastră de a le face viața puțin mai luminoasă.

Anunțuri