„Îmi place Cristos, dar nu-mi plac creştinii, pentru că sunt atât de diferiți de Cristos”, zis-a cândva Gandhi. De aici, precum şi de la textul magistral al maestrului Andrei Pleşu „Cei ce cred şi cei ce nu cred”, vă propun un dialog pe tema: „Ce înseamnă a avea credință?”.

Invit pe toți cititorii acestui blog să-şi exprime părerea cu privire la orice subiect legat de credința creştină: Ce este şi ce nu este credința? Ce înseamnă a crede? Cum conviețuieşte credința cu superstiția? Între ultra-pietism şi fundamentalism. Religiozitate sau credință? Ce este evlavia? Care sunt semnele exterioare ale credinței? Care e mărturia cea mai autentică a credinței? Acestea pot fi teme generale de discuție. Dar putem avea şi teme particulare cu privire la credința creştină, cum ar fi nelămuriri de orice fel, ce (nu) vă place, ce (nu) înțelegeți, ce (nu) credeți, de ce (nu) credeți. Ce sprijină (ne)credința voastră? Ce o pune sub semnul întrebării? Cât de constructivă e îndoiala în (ne)credință? Plus orice altceva vă mai trece prin cap şi care, evident, are legătură cu subiectul.

Acest dialog este unul complet liber şi este destinat creştinilor, ateilor, agnosticilor, absolut oricărui interlocutor care poate dialoga de pe o poziție de respect şi bunăvoință față de opiniile celorlalți, mai cu seamă dacă acestea sunt diferite de ale lui. Vor fi restricționate din start comentariile extreme: cele ultra-pietiste şi cele fundamentaliste. Dați mai departe întrebarea care constituie tema centrală a dialogului nostru şi invitați cât mai mulți prieteni, credincioşi sau nu, să ia parte la discuții.

Avem şi premii* pentru strădania voastră de a scrie şi de vă împărtăşi opiniile. Blogul va oferi cărți pentru:

–         cel mai curajos comentariu

–         cea mai interesantă opinie

Şi, cum premii sunt destule, mai ne vin împreună idei pe parcurs pentru ce să mai recompensăm comentatorii…

Deci, să vorbim…

* Premiile vor fi acordate pentru comentariile postate în perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2012, iar câştigătorii vor fi anunțați duminică, 23 decembrie a.c.