Tocmai lui Petru i-a adresat Isus această întrebare, și cu câtă insistență! Tocmai aceluia care nu totdeauna a fost s-a lăsat inspirat de Dumnezeu, ci și de Satana, tocmai aceluia care știm că s-a și îndoit, ba chiar celui care a preferat să mintă, decât să dea mărturie despre Adevăr! Și eu? Dacă în trădările lui Petru m-aș putea regăsi într-o oarecare măsură, pentru că până și în păcate un sfânt e mai altfel în momentele luminoase și mai greu m-aș putea asemăna. Dar nu aceste momente sunt cele la care Isus privește și nu faptele mele le așteaptă. Și tocmai atunci, când cei de lângă mine și eu însămi privesc cu nemulțumire la tot ce sunt și tot ce trăiesc, mă asemăn cel mai mult cu Petru. Atunci nu-mi mai rămâne mare lucru de zis, dar asta e totul: „Tu știi că te iubesc”.
Marie Şoucaliuc-Prager a meditat Evanghelia după sfântul Ioan 21,15-19: Isus înviat din morţi a stat la masă cu ucenicii săi pe ţărmul mării. După ce au mâncat, Isus i-a zis lui Simon Petru: „Simon, fiul lui Ioan, mă iubeşti tu mai mult decât aceştia?” El i-a răspuns: „Da, Doamne, tu ştii că te iubesc”. Isus i-a zis: „Paşte mieluşeii mei!” I-a spus Isus a doua oară: „Simon, fiul lui Ioan, mă iubeşti?” Petru i-a răspuns: „Da, Doamne, tu ştii că te iubesc”. Isus i-a zis: „Paşte mieii mei!” Şi i-a spus a treia oară: „Simon, fiul lui Ioan, mă iubeşti?” Petru s-a întristat pentru că l-a întrebat a treia oară mă iubeşti şi i-a zis: „Doamne, tu toate le ştii; tu ştii că te iubesc”. Isus i-a zis: „Paşte oile mele! Adevăr, adevăr îţi spun: când erai mai tânăr te încingeai singur şi te duceai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, îţi vei întinde mâinile şi altul te va încinge şi te va duce unde nu vei voi”. A spus lucrul acesta ca să arate cu ce moarte îl va preamări Petru pe Dumnezeu. Şi, după ce i-a vorbit astfel, i-a zis: „Urmează-mă!”
Despre autorul acestui articol: Marie Şoucaliuc-Prager (n. 1972) este mamă a patru copii. A absolvit Institutul Teologic „Sfânta Tereza” din Bucureşti şi lucrează ca desenator. În ultimii ani a descoperit, cu bucurie, gândirea părintelui Marie-Dominique Philippe, călugăr dominican, fondator al Comunităţii „Sf. Ioan”, de care se simte profund legată spiritual.
© „Cum trăiesc eu Învierea lui Cristos?” este un proiect exclusiv „Deus meus in te confido” (Ps 25,2). Întreg cuprinsul proiectului poate fi vizualizat aici.
Votează acest articol şi autorul lui va fi premiat! (detalii, aici). Comentează acest articol şi poţi câştiga un premiu săptămânal! (detalii, aici).
Cred ca textul din Evanghelie este „Simon, fiul lui Iona…”, nu Ioan.
o ocazie tocmai buna pentru a deschide Evanghelia!
…semnificativa mi se pare si „gradatia” iubirii : Isus „coboara stacheta” de la nivelul „iubire” la „prietenie” (in textul grecesc), in timp ce Petru ii raspunde constant cu nivelul „de jos” al afectiunii. Concomitent creste dificultatea misiunii : de la „mielusei”,la „miei”si „oi” – in sens invers proportional cu intensitatea iubirii.
Iubirea absoluta ne face sa realizam lucrurile dificile ca si cand ar fi usoare…
De altfel, ceea ce reusiti sa realizati Dvs. reflecta calitatea absoluta a iubirii fatza de toti si toate.
Felicitari si Domnul sa va tina in brate mereu !
„15. Si El a murit pentru toti, pentru ca cei ce traiesc sa nu mai traiasca pentru ei insisi, ci pentru Cel ce a murit si a inviat pentru ei. „(2 Corinteni 5)
Doamne, „Tu știi că te iubesc” si vreau sa traiesc doar pentru Tine !
Te rog iarta-ma pentru clipele in care nu fac acest lucru.
Dumnezeu sa va binecuvanteze cu infinita Sa Iubire!
„Iubirea” lui Dumnezeu, este total diferita de iubirea noastra a oamenilor.Uneori avem impresia ca iL iubim pe Domnul, dar El vrea o iubire mai mare decat oferim noi.
„Doamne, Tu sti ca te iubesc.” raspunde Simon. Dar, Dumnezeu nu se multumeste cu un simplu raspuns, ci vrea sa si dovedim iubirea noastra. Instabilitatea noastra in iubire in ceasul incercarilor, demonstreaza slaba credinta\iubire ce o avem fata de „Iubirea infinita”. Si instabilitatea lui Petru in incercare, il face sa planga amar, sa se caiasca atunci cand s-a lepadat de Cristos. Si noi ne lepadam adesea de El , prin pacatele noastre. Intrebarea lui Isus adresata lui Petru are menirea de a restabilii iubirea pacatosului, fata de Dumnezeul lui.Din cuvintele Domnului Isus si atitudinea Sa, intelegem ca, atunci cand slujim pe altii, sa nu o facem, doar daca, suntem platiti sau obligati, ci dint-o iubire sincera fata de Isus, care ne-a iubit mult si ne-a rascumparat.Sa ne umple Domnul de o iubire mare!
“Iubirea” lui Dumnezeu, este deosebita, mult mai mare, fata de iubirea noastra, a oamenilor. Uneori avem impresia ca iL iubiml, dar El vrea o iubire sincera,o iubire aratata in faptele noastre, o iubire consumata de iubirea Lui.
“Doamne, Tu sti ca te iubesc.” raspunde Simon. Dumnezeu nu se multumeste cu un simplu raspuns, ci vrea sa si dovedim iubirea noastra. Instabilitatea noastra in iubire in momentul incercarilor, demonstreaza slaba iubire ce o avem fata de El. Si instabilitatea lui Petru in incercare, il face sa planga amar, sa se caiasca, atunci cand s-a lepadat de Cristos. Si noi ne lepadam adesea de El , prin pacatele noastre. Intrebarea lui Isus adresata lui Petru are menirea de a restabilii iubirea pacatosului, fata de Dumnezeu.Din cuvintele Domnului Isus si atitudinea Sa, intelegem ca, atunci cand slujim pe altii, sa nu o facem, doar daca, suntem motivati de ceva material, ci dint-o iubire neconditionata,pentru aproapele si mai ales pentru Isus, care ne-a iubit mult si ne-a rascumparat.Sa ne ajute Domnul sa spunem, da, Iubirii Lui, prin faptele noastre! Multumesc si iertare!