Cuvintele de azi ale Mântuitorului au o semnificaţie pe care se pare că marea masă a credincioşilor o uită sau o ignoră: continuitatea revelaţiei este esenţială pentru dorinţa fiecărui creştin de a-şi explica, înţelege, cuprinde şi crede mesajul lui Cristos. Cu toţii avem tendinţa de a lua Scriptura, revelaţia şi mesajul evanghelic ca elemente fixe, inamovibile: bunuri date spre neschimbare. Toate acestea sunt interpretate de cele mai multe ori nu ca o veste bună, ci ca o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Cred că Domnul a dat cel mai bun argument celor care nu îmbrăţişează necondiţionat aceste convingeri restrictive. Trecerea informaţiilor şi interpretărilor evangheliei prin filtrul personal, aplecarea asupra amănuntelor şi detaşarea de rigiditate ar trebui să fie un punct pe agenda noastră, a tuturor, mai ales când retrăim, ca martori, timpul sacru al Învierii lui Cristos. Putem spune că mesajul lui de despărţire ne este adresat tuturor, pentru pentru a ne ajuta să „înţelegem tot adevărul”. Evanghelia de azi generează controverse dogmatice între Bisericile surori, Ortodoxă şi Catolică. Dar lucrurile sunt uimitor de simple. Cristos menţionează ambele ipoteze în acelaşi timp: Duhul purcede de la Tatăl, dar în acelaşi timp şi de la Tatăl şi Fiul. În acest sens, Fiul şi Duhul sunt strâns relaţionaţi cu Tatăl, „sunt una”. Relaţia este una de identitate interpersonală şi spirituală. E o mare ironie a interpretarii evangheliei faptul că această pericopă a apostolului Ioan, pe care el l-a dorit a fi o subliniere a unităţii Sfintei Treimi, a devenit sursa unui diferend, când ambele poziţii teologice ale purcederii descriu o dimensiune a textului. Duhul ne permite să transmitem mai departe mesajul Domnului, iar mesajul este auzit de la Tatăl; tot ce are Tatăl este al lui Cristos şi se va lua din ceea ce este al lui şi ne va face nouă cunoscut. Cristos ne vorbeşte tuturor chiar acum, alături de Tatăl şi de Duhul Sfânt.

Răzvan Petrescu a meditat Evanghelia după sfântul Ioan 16:12-15: În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: „Multe lucruri aş mai avea de spus, dar acum nu le puteţi înţelege. Însă când va veni Duhul adevărului, el vă va ajuta să înţelegeţi tot adevărul. De fapt, el nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi şi vă va face să cunoaşteţi cele viitoare. El mă va preamări pe mine, pentru că va lua din ceea ce este al meu şi vă va face cunoscut vouă. Tot ce are Tatăl este al meu; de aceea am spus că va lua din ceea ce este al meu şi vă va face cunoscut vouă”.

Despre autorul acestui articol: Răzvan Petrescu (n. 1981) este absolvent al Facultății de Drept, pasionat de teologie, de muzica bună şi de lectură, în general. În prezent, conduce direcția jurică a unei importante corporații româneşti. Un amănunt mai puțin obişnuit al biografiei personale este descendența din familia princiară Lackfi de la curtea austro-ungară.

© „Cum trăiesc eu Învierea lui Cristos?” este un proiect exclusiv „Deus meus in te confido” (Ps 25,2). Întreg cuprinsul proiectului poate fi vizualizat aici.

Votează acest articol şi autorul lui va fi premiat! (detalii, aici) Comentează acest articol şi poţi câştiga un premiu săptămânal! (detalii, aici)