Cifrele vorbesc de la sine. Peste 80% din persecuţiile religioase la nivel mondial se comit împotriva creştinilor. 65% din martirii creştini din toate timpurile au fost ucişi în secolul XX. La o Sfântă Liturghie de beatificare a sute de martiri spanioli, m-a cuprins un fior de nedescris când am văzut că cei mai mulți erau mai tineri decât mine. Ţinta preferată a sarcasmului ieftin din mediile europene este Biserica Catolică, pentru refuzul ei de a se conforma la imperativul ideologiilor curente. O Biserică flexibilă, maleabilă, după vremuri, ar primi cu siguranţă subvenţii, protecţie legală şi aplauze. Această stare de fapt este surprinzătoare numai în parte. Înainte de moarte, Cristos a spus apostolilor săi: „Dacă m-au prigonit pe mine, şi pe voi vă vor prigoni”. Mai mult decât o constatare, pare o promisiune. E îngrijorător când nu se adeverește. A crede în Cristos înseamnă şi a accepta să suferi pentru el, din dragoste faţă de numele său. Cine evită acest adevăr, înseamnă că încă n-a înţeles bine alteritatea credinţei creştine. Nu trebuie să ne înșele zâmbetul unor falși protectori, după cum trebuie să știm că există centre de putere care combat activ credința creștină. O carte, un film, un protest împotriva Bisericii și a valorilor creștine are succesul asigurat și premii consistente. Cel mai trist e când creștinii se prigonesc între ei. Ferice de noi dacă suferim pe nedrept! Dar nu orice ofensă religioasă este o persecuţie gratuită. Unele pot fi semne providenţiale care ne ajută să creştem. În geneza ateismului modern, ne atrage atenţia Conciliul Vatican II, cei care cred pot avea un rol deloc neglijabil, în măsura în care, prin deficienţele vieţii lor religioase, mai degrabă învăluie decât dezvăluie adevăratul chip al lui Dumnezeu şi al religiei creştine (cf. Gaudium et Spes, nr. 19). De aceea, unii combat nu direct împotriva lui Dumnezeu, ci a ideii greşite pe care noi o transmitem despre Dumnezeu. În ultimele mele rânduri din această săptămână, îmi iau rămas bun cu o rugăciune personală: „Doamne Isuse Cristoase, care ai spus apostolilor tăi: Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni, dă-ne înțelepciunea să înțelegem când lumea ne vorbeşte de rău din cauza iubirii noastre pentru cele cereşti și când critică ataşamentul nostru de cele pământeşti. Iartă-ne, vino mereu în mijlocul nostru și întreabă-ne pe fiecare, ca odinioară pe Simon Petru, după înviere: Mă iubești tu mai mult decât aceștia?”.

Pr. Adrian Dancă a meditat Evanghelia după sfântul Ioan 15,18-21: În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: „Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe mine, mai înainte decât pe voi, m-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său, dar pentru că nu sunteţi din lume, ci eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte. Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă m-au prigonit pe mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul meu, şi pe al vostru îl vor păzi. Toate acestea vi le vor face vouă din cauza numelui meu, deoarece ei nu cunosc pe cel care m-a trimis pe mine”.

Despre autorul acestui articol: Adrian Dancă (n. 1971), preot romano-catolic pentru Dieceza de Iași din 1997, își desfășoară apostolatul la Radio Vatican. Singurul moldovean care ține cu „Universitatea” Craiova a trecut de mai multe ori nevătămat prin târgul metafizic al Romanului unde a frecventat liceul „Roman Vodă”. Schimbare de program după admiterea la Seminarul din Iași, de pe docta colină a Copoului. Teologia în Roma, cu licența despre catehezele baptismale ale sfântului Niceta de Remesiana și doctoratul despre funcția hermeneutică a ascezei creștine la sfântul Ioan Casian. Nu-l lăsați să stea prea mult în librării. Trimiteți-i un e-mail când „Universitatea” revine în primul eșalon. Memorabilul recent: Liturgia Laudelor în zorii zilei, pe malul Lacului Genezaret, proiectând cu inima rugăciunea psalmilor pe orizontul purpuriu, pînă la biruința soarelui.

© „Cum trăiesc eu Învierea lui Cristos?” este un proiect exclusiv „Deus meus in te confido” (Ps 25,2). Întreg cuprinsul proiectului poate fi vizualizat aici.

Votează acest articol şi autorul lui va fi premiat! (detalii, aici) Comentează acest articol şi poţi câştiga un premiu săptămânal! (detalii, aici)

Reclame