Evanghelia ne vorbeşte despre gestul Mariei, care varsă pe picioarele lui Isus un parfum de mare preţ, în semn de mulţumire pentru învierea fratelui său Lazăr.

Să privim pragmatic ce s-a întâmplat. O „litră” înseamnă 320 de grame de parfum „curat”, adică de mare calitate. Acelaşi lucru îl atestă şi preţul, evaluat cu exactitate de Iuda: 300 de dinari, adică salariul obişnuit pentru 300 de zile de muncă, sau un kilogram şi jumătate de monezi de argint. Parfumul este vărsat pe picioarele lui Isus (şi deci pe jos) în câteva secunde, în faţa celor 20-30 de persoane prezente. Mirosul se răspândeşte la fel de repede în toată încăperea, apoi pătrunde în pereţi, în toate ţesăturile din odaie, în hainele mesenilor. Nimeni nu îşi poate continua discuţia ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, nimeni nu mai are cum să scape de el, oricât ar aerisi camera… Probabil că şi în ziua Învierii, parfumul încă se mai simţea în casa lui Lazăr. Aşadar, nimeni din cei prezenţi nu poate ignora gestul Mariei pentru Isus, un gest public de mulţumire, dar mai degrabă de iubire, jenant de indiscret… Probabil că nu numai Iuda a tresărit, ci toţi cei prezenţi s-au întrebat în sine: „Ce-a păţit femeia asta? Şi-a pierdut minţile?”

Dacă mai adăugăm la tablou faptul că Lazăr, care ieşise de curând din mormânt, era unul din meseni, că ura marilor preoţi şi condamnarea lui Isus erau la ordinea zilei, că Isus îi ia apărarea Mariei în faţa lui Iuda şi anunţă deschis că el însuşi va muri curând, putem resimţim şi noi ceva din cutremurarea dumnezeiască pe care au trăit-o invitaţii.

Cu acest gest începe Săptămâna Sfântă! Despre el, Isus a arătat că era potrivit cu ce urma să se întâmple. În contextul respectiv, Maria şi-a pierdut complet simţul măsurii omeneşti şi al atitudinilor corecte, astfel încât pentru ea nu mai contează decât Isus… Maria încalcă toate barierele măsurii cuviincioase, dar nu pentru ea însăşi, ci pentru a-l iubi pe Isus, într-un gest preţios şi total inutil…

Iar noi?… La ce distanţă suntem de gestul Mariei? Câtă frică de a iubi avem în inimi, sub pretext de viaţă modernă? Câtă paralizie spirituală, sub pretext de criză modernă? Ce alegem: parfumul cel scump vărsat complet pentru Isus, sau un „fâs-fâs” pentru noi înşine?

Gestul Mariei rămâne o invitaţie de a merge şi noi pe aceeaşi cale săptămâna asta. O invitaţie nu intelectuală, prin cuvinte, ci prin miros, prin „parfumul” acestui gest, de a-l iubi pe Isus exagerat, de a ne pierde simţul măsurii pentru el.

Pr. Dan Suciu CSJ a meditat Evanghelia după sfântul Ioan 12,1-8: Cu şase zile înainte de Paşti, Isus a venit în Betania, unde se afla Lazăr, pe care Isus îl înviase din morţi. Au pregătit acolo pentru el o cină; Marta servea, iar Lazăr era unul dintre cei care stăteau la masă cu el. Atunci, Maria a luat un vas cu mireasmă de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Isus şi i le-a şters cu părul ei. Şi casa s-a umplut cu parfumul miresmei. Iuda Iscarioteanul, unul dintre discipolii lui – cel care avea să-l trădeze – a spus: „De ce nu s-a vândut mireasma aceasta cu trei sute de dinari şi să se dea săracilor?” Dar a spus aceasta nu pentru că îi păsa de săraci, ci pentru că era hoţ: întrucât el ţinea punga cu bani, fura din ce se punea în ea. Atunci Isus a spus: „Las-o! Pentru ziua înmormântării mele a păstrat aceasta. Căci pe săraci îi aveţi întotdeauna cu voi, pe mine, însă, nu mă aveţi întotdeauna”.

Despre autorul acestui articol: Dan Suciu CSJ (n. 1975) este preot călugăr în Comunitatea „Sf. Ioan”. După un timp petrecut ca superior al mănăstirii „Sfânta Familie” din Bucureşti, a fost trimis în misiune în Caucaz. Pr. Dan este autorul unui blog de spiritualitate, „Întâmplări din lumea lui Dumnezeu”, unde relatează experienţa întâlnirii Domnului în lucrurile mărunte ale vieţii de zi cu zi.

© „Cum trăiesc eu Învierea lui Cristos?” este un proiect exclusiv „Deus meus in te confido” (Ps 25,2). Întreg cuprinsul proiectului poate fi vizualizat aici.

Votează acest articol şi autorul lui va fi premiat! (detalii, aici) Comentează acest articol şi poţi câştiga un premiu săptămânal! (detalii, aici)