Ziua I, Ziua a II-a, Ziua a III-a, Ziua a IV-a

După ce s-a născut Isus în Betleemul Iudeii, în zilele regelui Irod, iată că au ajuns la Ierusalim nişte magi din Răsărit şi întrebau: „Unde este regele nou-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să ne închinăm lui”. […] După ce l-au ascultat pe rege, au plecat şi iată că steaua pe care o văzuseră la răsărit, mergea înaintea lor, până când, venind, s-a oprit deasupra locului unde era copilul. Când au văzut steaua, au fost cuprinşi de o bucurie foarte mare. Şi, intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând la pământf, l-au adorat şi, deschizând tezaurele lor, i-au oferit în dar aur, tămâie şi smirnă. După ce au fost înştiinţaţi în vis să nu mai treacă pe la Irod, s-au întors pe alt drum în ţara lor (Evanghelia după sfântul Matei 2,1-2.9-12).

Aici avem un moment cheie în care sfântul Iosif este în umbra celorlalte două personaje din familia sa. Magii nu puteau să facă atâta drum doar pentru a lăsa cele trei daruri şi să plece imediat înapoi. Ei au dormit o noapte în apropierea Pruncului. Şi cine putea avea grijă de ei, de aceşti musafiri speciali, dacă nu Iosif? Pentru Iosif a fost cu siguranţă unul din momentele marcante ale vieţii. A avut ocazia să petreacă un timp cu oameni importanţi ai vremii sale. E ca şi cum în zilele noastre ar veni la noi acasă trei ambasadori din ţări diferite.

Chiar dacă Iosif era un simplu tâmplar, iar Magii erau oameni cu multă învăţătură, această întâlnire a lăsat urme în modul în care Iosif l-a educat ulterior pe Isus. Şi noi azi întâlnim persoane speciale, dar rar vorbim despre ele. Iosif a fost ambasadorul familiei sale: el este cel care discută cu Magii şi poartă în timp rezultatele discuţiilor lor.

(va urma)

Despre autorul acestui articol

Corneliu Bărbuţ (n. 1968) este inginer de telecomunicaţii şi lucrează ca Director de Operaţiuni într-o corporaţie românească. Este tată de familie şi Vicepreşedinte al Asociaţiei Familiilor Catolice „Vladimir Ghika” şi desfăşoară activităţi pe mai multe planuri destinate promovării valorilor familiei creştine.

Anunțuri