E uşor de observat că auzim numele de Iosif din ce în ce mai rar în jurul nostru. Iar atunci când îl auzim, aproape întotdeauna suntem siguri că purtătorul numelui este catolic şi că e de prin Moldova.

Documentându-mă despre locurile actuale de pelerinaj pe urmele sfântului Iosif, am remarcat Cotignac (Provence, Franţa), unde se fac pelerinaje speciale pentru taţi, şi Mont-Royal (Canada), considerat cel mai popular din lume. Ştiaţi, de exemplu, că în lume sunt cinci ţări consacrate sfântului Iosif? Printre ele sunt Franţa, Belgia şi Canada.

Însă mai aproape de noi avem Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, care poartă acest nume împreună cu întreaga Arhidieceză Romano-Catolică de Bucureşti şi ne aduce mai aproape figura şi persoana lui Iosif.

Printre sfinţii care obişnuiau să-şi îndrepte privirea către Tatăl purtător de grijă al Mântuitorului se numără Tereza de Avila, care îl considera pe sfântul Iosif îndrumătorul ei spiritual şi patron al tuturor îndrumătorilor spirituali.

În zilele care urmează, pregătitoare pentru celebrarea sărbătorii sfântului Iosif (celebrată în Biserica Catolică la data de 19 martie), doresc să vă invit într-un periplu prin cronologia evangheliilor în care apare figura sfântului Iosif, din dorinţa de a propune familiilor creştine modelul de sfinţenie al acestui tată exemplar din Noul Testament.

(va urma)

Despre autorul acestui articol

Corneliu Bărbuţ (n. 1968) este inginer de telecomunicaţii şi lucrează ca Director de Operaţiuni într-o corporaţie românească. Este tată de familie şi Vicepreşedinte al Asociaţiei Familiilor Catolice „Vladimir Ghika” şi desfăşoară activităţi pe mai multe planuri destinate promovării valorilor familiei creştine.

Anunțuri