Introducere, 1

La prima sa întâlnire cu Gandhi, misionarul E. Stanley Jones (care, ulterior, îi va deveni acestuia prieten apropiat), l-a întrebat cum ar putea creştinismul să pătrundă în India. Răspunsul lui Gandhi cred că ar trebui să ne pună pe toţi pe gânduri dacă putem da, la rândul nostru, un răspuns la întrebarea: „De ce nu suntem capabili să-l transmitem convingător pe Isus?”

„În primul rând, voi, creştinii – misionari şi toţi la un loc – ar trebui să începeţi să trăiţi asemenea lui Isus Cristos. Apoi, să vă practicaţi religia fără să o denaturaţi şi să o schimbaţi potrivit propriilor convingeri. În al treilea rând, aş sugera să puneţi accentul pe iubire, căci iubirea e miezul şi inima creştinismului. Şi, în cele din urmă, aţi putea studia cu mai multă simpatie religiile şi culturile necreştine, pentru a descoperi binele din ele, ajungând astfel la o abordare mai empatică a oamenilor”.

De câte ori nu am fost aroganţi, necruţători şi neînţelegători cu alţii doar pentru că nu sunt creştini asemenea nouă? De câte ori n-am uitat că Isus a iubit mai cu seamă păcătoşii (vameşi, prostituate) şi păgânii (cananeanca, centurionul, samariteanca)? De câte ori nu ne-am ascuns in spatele prejudecăţilor şi lipsei de iubire punându-le acestora eticheta unui conformism religios convenabil exterior, dar complet distructiv interior?

Reclame