Samariteana care îl întâlneşte pe Isus la fântână are o revelaţie: „Doamne, văd că eşti profet” (In 4,19). De o astfel de revelaţie a avut parte, într-un anume moment al vieţii sale şi sfântă pe care Biserica o sarbătoreşte azi ca patroană a Europei: Tereza Benedicta a Crucii. Redau o scurtă biografie a sa, preluată de pa www.ercis.ro:

Edith Stein (1891-1942) s-a născut în Polonia (Breslau) în anul 1891. În anul 1917 a obţinut titlul de doctor în filozofie şi a devenit asistenta profesorului Husserl. Avea o fire deosebită: nu accepta nimic fără ca mai înainte să cerceteze totul până în profunzime. Căuta cu ardoare adevărul, neştiind că cel pe care ea îl căuta, este adevărul însuşi! Terminând de citit viaţa sfintei Tereza de Avila a spus: „(…) Acesta este adevărul!”. A cerut să fie botezată în anul 1922 şi a luat numele de Tereza Hedviga. Convertită la creştinism, a intrat în mănăstire în anul 1933 şi a devenit călugăriţă carmelită desculţă în anul 1938, luându-şi numele de Tereza Benedicta a Crucii. În anul 1939, pentru a fi ferită de persecuţia nazistă, a fost transferată într-un convent olandez, unde în anul 1942 a fost arestată de Gestapo şi dusă la Auschwitz. A murit la 9 august într-o cameră de gazare şi a fost înmormântată într-o groapă comună. „Evreu, filozof, soră şi martiră”, a numit-o papa la Köln (Germania) în anul 1987, când a proclamat-o fericită. Este prima evreică din naştere, după apostoli, care a fost declarată sfântă.

Am vizitat în primăvară lagărul exterminare de la Auschwitz-Birkenau, unde a murit Tereza. Dincolo de oroarea omorului în masă, inima mea a rămas extaziată înaintea splendorii sfinţeniei şi iubirii pe care sângele Terezei şi a lui Maximilian Kolbe le-au răspândit în acel loc al morţii şi groazei. Sfântă Tereza Benedicta a Crucii, roagă-te pentru noi, ca să fim apostoli după Inima Domnului!

NB: Foto de la Auschwitz-Birkenau, aprilie 2010 (arhiva personală).   

Reclame