Suntem cu toţii prea ocupaţi, prinşi, cuprinşi, implicaţi în una şi o mie de lucruri, în asemenea hal de am ajuns să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor şi să credem că scopul vieţii noastre e salariul de pe 30, promovarea de peste un an ori prima din decembrie. De cele mai multe ori, trăim cu iluzia că ocuparea noastră maximă slujeşte unei cauze nobile, de aceea ni se pare justificat să spunem (şi chiar să credem) că nu găsim timp zilnic pentru Dumnezeu, nici măcar cinci minute de rugăciune, darămite o jumătate de oră pentru Sfânta Liturghie.

Parafrazându-l pe Padre Pio, noi nu avem timp de Dumnezeu, dar El are mereu timp de noi. Noi, în schimb, am înlocuit rugăciunea de dimineaţă cu tabloidul pe care îl citim în metrou, iar rugăciunea de seară cu telecomanda. Liturghia duminicală e dată deoparte pentru o ieşire mondenă, la mall ori în orice alt loc de distracţie. Milostenia sufletească e desuetă, cea trupească a ajuns mai curând o superstiţie. Suntem mereu ocupaţi cu noi înşine, cu preocupările noastre, cu îndatoririle lumeşti, cu petrecerea timpului altfel decât cu Dumnezeu şi altundeva decât la biserică. Trăim într-o Corabie a Nebunilor, care rătăceşte pe oceanul vieţii fără nici o busolă, autoiluzionându-ne că ne relaxăm, în puţinul timp liber pe care îl mai avem la dispoziţie… În tot haosul, nu ne vine să punem un stop-cadru acestui film care nu e regizat de Creator (şi nici măcar de noi), în care noi suntem simple marionete trase de sforile Păpuşarului din străfundurile întunericului… Să spunem: „Gata! Gata cu toată această ocupare. Acum stau de vorbă cu Dumnezeu. Îl întreb de vrea El de la mine… Nu şeful meu, soacra, copiii, vecinii, tovărăşii mei. Ci El. Nu vreau să mai aud nimic în jur, decât vocea Lui în inima mea”…            

Am primit de la padre Claudiu povestioara de mai jos, care exprimă, în termeni care unora le pot părea naivi, o realitate cutremurătoare. Dacă şi ţie, cititorule, îţi spune ceva, opreşte-te măcar cinci minute din ceea ce faci acum şi înalţă-ţi inima la Dumnezeu. Ai să fii uimit: nu va veni sfârşitul lumii dacă, preţ de cinci minute, nu răspunzi la telefon, nu te gândeşti la şedinţa de sfârşit de săptămână, nici la raportul urgent pe care îl ai de predat, nici la aglomeraţia de diseară din hipermaket.  

Hieronymus Bosch, „Corabia nebunilor” (1490-1500)

Hieronymus Bosch, „Corabia nebunilor” (1490-1500)

Satan întruneşte convenţia mondială a demonilor. În deschidere spune: „Nu putem să-i oprim pe creştini să meargă la biserică. Nu putem să-i împiedicăm să citească Bibliile lor şi să cunoască adevărul. Nu putem nici măcar să-i împiedicăm să-şi dezvolte o relaţie intimă cu Mântuitorul lor. Odată ce au câştigat conectarea aceea cu Isus, puterea noastră asupra lor este sfărâmată. Aşadar, lăsaţi-i să meargă la bisericile lor, lăsaţi-i să aibe mesele lor încărcate, dar furaţi-le timpul, astfel încât să nu le rămână timp să-şi dezvolte relaţia cu Isus Cristos. Asta e ceea ce vreau să faceţi: distrageţi-le atentia de la părtăşia cu Mântuitorul lor şi de la nevoia de păstrare a acelei legături vitale pe timpul zilei!”

„Şi cum vom face asta?” au strigat demonii.

„Ţine-i ocupaţi cu lucrurile neesenţiale ale vieţii şi inventaţi scheme nenumarate să le ocupaţi minţile”, a răspuns Satan. „Ispitiţi-i să cheltuie, să cheltuie şi să împrumute, să împrumute. Convingeţi-le soţiile să meargă la muncă pentru multe ore şi soţii să lucreze 6-7 zile pe săptămână, 10-12 ore pe zi, astfel încât să-şi permită stiluri seci de viaţă. Ţineţi-i atât de ocupaţi încât să nu poată să petreacă timp cu copiii lor. Pe măsură ce familiile lor se destramă, curând casele lor nu le vor mai oferi nici o scăpare de presiunile muncii! Schimbaţi-le minţile astfel încât să nu audă Vocea lăuntrică atât de liniştitoare. Momiţi-i să asculte radiourile şi casetofoanele, de câte ori sunt la volan. Să ţină televizoarele, videourile, cd-urile şi calculatoarele în funcţiune constant în casele lor şi să vadă că orice magazin şi restaurant din lume difuzează muzică necreştină în mod continuu. Acesta va păta minţile lor şi va rupe legătura aceea cu Cristos. Umpleţi-le mesele din cafenele cu reviste şi ziare. Invadaţi momentele când conduc cu reclame. Pisaţi-le minţile cu ştiri violente 24 de ore pe zi. Umpleţi-le cutiile poştale cu corespondenţă nefolositoare; trimiteţi-le cataloage, reclame şi orice fel de scrisori şi oferte promoţionale la produse gratuite, servicii şi speranţe false! Păstraţi fotomodele slabe şi frumoase în reviste şi la TV, astfel încât soţii să creadă că frumuseţea este fără îndoială cea mai importantă şi să devină nesatisfăcuţi de soţiile lor. Păstraţile soţiile prea obosite ca să-şi mai iubească soţii noaptea. Daţi-le dureri de cap, de asemenea! Dacă ele nu vor da soţilor lor dragostea de care au nevoie, aceştia vor începe să caute în altă parte. Acest lucru va dezbina rapid familiile lor! Daţi-le Moş Crăciun ca să le distragă atenţia de la a-şi învăţa copiii adevăratul sens al Crăciunului! Daţi-le un iepuraş de Paşti ca să nu mai vorbească despre înviere şi puterea lui Cristos asupra păcatului şi a morţii. Chiar şi în vacanţele lor să se epuizeze. Să-i faceţi să se întoarcă din concedii obosiţi. Ţineţi-i tot mai ocupaţi ca să nu mai iasă în natură şi să reflecteze la creaţia lui Dumnezeu. În schimb, trimiteţi-i în parcuri de distracţii, evenimente sportive, jocuri, concerte şi filme. Ţineţi-i ocupaţi, ocupaţi, ocupaţi! Şi când se întâlnesc pentru părtăşie spirituală, implicaţi-i în bârfă şi şuşoteli, aşa încât să plece cu conştiinţa încărcată. Aglomeraţi-le viaţa cu atâtea cauze bune încât să nu mai aibă timp să caute putere la Isus. Curând ei vor munci din toate puterile, sacrificându-şi sănătatea şi familile pentru binele cauzei. Va funcţiona! Va funcţiona!”

Era un plan pe cinste!

Demonii au plecat nerăbdători la îndatoririle lor, determinându-i pe creştinii de pretutindeni să devină mai ocupaţi şi mai grăbiţi să meargă ici şi colo. Să aibă timp cât mai puţin pentru Dumnezeu şi pentru familiile lor. Să nu mai aibă timp să spună altora despre puterea lui Isus de a schimba vieţi.

Cred că întrebarea se pune astfel.

A avut diavolul succes în planurile sale?

Tu eşti judecătorul!

OCUPAT înseamnă să fii sub jugul lui Satan?

Reclame