Crucea de la Verna, din exteriorul sanctuarului franciscan care marchează locul în care, în ajunul sărbătorii Înălţarii Sfintei Cruci in anno Domini 1224, sfântul Francisc a primit stigmatele Domnului

Crucea de la Verna, din exteriorul sanctuarului franciscan care marchează locul în care, în ajunul sărbătorii Înălţarii Sfintei Cruci in anno Domini 1224, sfântul Francisc a primit stigmatele Domnului

 

Un text absolut magnific despre rugăciune (care mi-a fost descoperit cu ocazia participării la o sesiune de exerciţii spirituale condusă de pr. Fabian) mi se pare a fi nu doar o veritabilă nestemată a ortodoxiei privitoare la rugăciunea în duh, dar şi o posibilă punte de legătură între ceea ce în spiritualitatea apuseană poartă numele de meditaţie, iar în cea răsăriteană de rugăciune a inimii.

Nu vreau să mă pierd în cuvinte pentru a descrie minunea textului. Spun doar atât: citindu-l, am pus, fără echivoc, semnul egal între rugăciune şi libertate; am înţeles mai profund ca niciodată că rugăciunea (ca şi crucea) este instrumentul cel mai puternic eliberator din toate câte există. Vorbesc despre eliberarea din captivitatea fizică (martirii creştini ai închisorilor comuniste numeau har şi binecuvântare experienţa suferinţei pentru credinţă), dar îndeosebi de eliberarea din mult mai subtila captivitate a prejudecăţilor, micimii, vanităţii, neliniştii, fricii, preocupării pentru cele lumeşti, închisoare între zidurile căreia ne desfăşurăm cu toţii insignifianta noastră existenţă cotidiană, având iluzia unei libertăţi care pe dinafară e frumos poleită şi parfumată, dar, în realitate, e gheboasă şi slută. „Cine se roagă, se schimbă”, spunea într-o conferinţă recentă PS Mihai, vicar greco-catolic de Bucureşti; „cine nu se schimbă, înseamnă că nu se roagă”. Mi-aş îngădui să-l parafrazez, spunând: cine se roagă, e liber; cine nu e liber, înseamnă că nu se roagă.          

Textul complet se găseşte aici şi vi-l recomand tuturor cu dragoste, acum, în Postul Mare, când avem nevoie cu toţii să ne rugăm mai bine. Doamne Isuse Cristoase, răstignit pe cruce, ai milă de noi şi de întreaga lume!

Reclame