Francisco de Zurbaran, "Sf. Francisc", 1660

Francisco de Zurbaran, "Sf. Francisc", 1660

Sf. Francisc locuia odată în conventul de la Porziuncola, împreună cu fr. Masseo da Marignano, om de mare sfinţenie şi cu judecată limpede, care se întreţinea adesea în rugăciune cu Dumnezeu; motiv pentru care Sf. Francisc îl iubea foarte mult.

Într-una din zile, când Sf. Francisc se întorcea din pădure, unde fusese în rugăciune, fr. Masseo, dorind să pună la încercare smerenia sfântului, i-a ieşit în întâmpinare zicându-i: „De ce după tine? De ce după tine?”

La care Sf. Francisc spuse: „Ce înseamnă asta? Ce vrei să spui?”

Fr. Masseo răspunse: „Vreau să spun, cum se face că toată lumea vine după tine; de ce toţi oamenii vor să te vadă, să te audă şi să se supună cuvântului tău? Căci tu nu eşti atrăgător ca înfăţişare, nici învăţat; nici nu eşti de spiţă nobilă. Cum se face atunci, că toată lumea te urmează?”  

Sf. Francisc, auzind aceste cuvinte, mult s-a bucurat în inima sa si ridicându-şi ochii la cer, a rămas pentru vreme îndelungată cu mintea cufundată în Dumnezeu; apoi, revenindu-şi în fire, a îngenuncheat, aducând mulţumiri lui Dumnezeu cu multă înflăcărare spirituală şi adresându-i-se fr. Masseo, îi zise: „Vrei să ştii de ce toţi oamenii mă urmează? Află că este pentru că Domnul, care este în ceruri, care vede binele şi răul de peste tot, nu a văzut, cu ochii lui cei sfinţi, printre oameni niciunul mai netrebnic, mai nedesăvârşit sau mai mare pacătos ca mine; şi pentru a duce la îndeplinire minunata sa lucrare, nu a găsit pe întreg pamântul o creatură mai ticăloasă decât mine; de aceea m-a ales pe mine, pentru a face de ruşine toată puterea, frumuseţea, măreţia, spiţa nobilă şi toată ştiinţa lumii, pentru ca oamenii să afle că orice virtute şi orice lucru bun vin de la El, şi nu de la vreo creatură, că nimeni nu trebuie să se laude inaintea lui; dar cine se laudă, să se laude în Domnul, a căruia e toată slava în vecii vecilor”.

După aceasta, fr. Masseo, la un asemenea răspuns smerit, dat cu atâta râvnă, a fost profund impresionat şi s-a încredinţat că Sf. Francisc stăpânea cu desăvârşire virtutea umilinţei.

(Din Floricelele Sf. Francisc, cap. X)

Anunțuri